lumbaalorthese-2024.jpg
17 juni 2024

Slimme Lumbaalorthese <Smart Lumbar Orthosis>

Een nieuw hulpmiddel om verpleegkundigen te ondersteunen bij fysiek zwaar werk

Achtergrondinformatie:
Verpleegkundigen lopen een verhoogd risico op lage rugpijn, wat leidt tot ziekteverzuim, presenteïsme en een verminderde kwaliteit van leven. Zelfs met de huidige interventies, zoals training in het manueel hanteren van lasten en verschillende transferhulpmiddelen voor patiënten, blijft er een meetbaar risico op lage rugpijn bestaan. Transferhulpmiddelen zijn niet altijd beschikbaar, worden niet consequent gebruikt en bieden geen oplossing voor risicovolle niet-tillende taken zoals bedden opmaken, opruimen en schoonmaken. Om deze leemte op te vullen, ontwikkelt een team van ingenieurs aan de Universiteit Twente de Smart Lumbar Orthosis die on-demand  lumbale compressie biedt tijdens krachtintensieve activiteiten en de lumbale regio alleen ondersteunt en stabiliseert wanneer dat echt nodig is. Een nieuwe technologie die een revolutie teweegbrengt in de manier waarop traditionele lumbale orthesen werken. In een korte presentatie wordt de technologie in meer detail gepresenteerd, wordt de huidige status van het project getoond en worden de geplande stappen voor de uitbreiding van de technologie tot een product geschetst.

Doelstellingen:
Het doel is om de volgende zaken te bespreken:

  • Relevantie van lage rugpijn in de verpleging en andere beroepen,
  • Huidige (preventieve) interventies en hun succes en beperkingen,
  • de Smart Lumbar Orthosis technologie (wat is uw mening hierover en waar moet rekening mee worden gehouden bij toekomstige ontwikkelingen),
  • Mogelijkheden van toekomstige samenwerking met de NVBF.

Sprekers:

  • Ir. Daan Legters, Junior Onderzoeker, Afdeling Biomechanische Technologie, Universiteit Twente ([email protected])
  • Dr.-Ing. Malte Asseln, Assistent Professor, Afdeling Biomechanische Technologie, Universiteit Twente ([email protected])