screen-shot-2020-07-07-at-10.17.12-1280x868.png
02 december 2020

Je thuiswerkplek inrichten, hoe doe je dat?

'Blijf in beweging, ook als je aan het werk bent.'

Als het op bedrijfs- en arbeidsfysiotherapie aankomt weet Yvonne de Leeuw-Van Zaanen van de hoed en de rand. Zij werkt sinds 1998 als bedrijfsfysiotherapeut en ze heeft daar in de loop der jaren een uitgebreid CV naast opgebouwd. Sinds 2015 is ze zelfs voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Bedrijfs- en Arbeidsfysiotherapeuten (NVBF).

Bedrijfsfysiotherapeuten hebben een breder werkveld dan alleen fysiotherapie. Zij beoordelen ook de werkomgeving van een patiënt en geven advies op aanpassingen wanneer nodig, vertelt De Leeuw-Van Zaanen. “Vanuit de reguliere fysiotherapie ga je voornamelijk met een individu aan de slag. Wat dit werk anders maakt is dat je kijkt naar hoe een organisatie of werkgever mee kan bewegen. Heeft een patiënt iets nodig op de werkvloer? Wat zijn dan de randvoorwaarden en hoe kan de werkgever daar zo goed mogelijk op inspelen?”

“Wij zeggen vaak: de beste houding is je volgende.”

Bewuster sturen op juiste werkhouding

“Nu de werkplek door mensen zelf is ingericht, zien we dat dit heel vaak verkeerd is gedaan. Logisch, want veel mensen zijn aan de keukentafel gaan zitten en die zijn standaard al iets te hoog om aan te werken. Voor dat soort zaken zijn snel en simpel oplossingen aan te brengen.” Ze noemt een beeldscherm op hoogte, een losse muis en toetsenbord en verhoogde zitting als oplossingen. “Een andere, belangrijke oorzaak van de problemen die we nu zien is het gedrag van de medewerkers. Hoe ga je zelf om met deze nieuwe situatie? De kleine dingen die normaliter veel verschil maken, bijvoorbeeld dat je naar je collega toe loopt in plaats van een email te sturen, of even een loopje hebt naar de koffieautomaat, zijn nu niet van toepassing. Nu is alle contact via dat beeldscherm. Dus je moet bewuster sturen op een gevarieerde houding. Wij zeggen vaak: de beste houding is je volgende. Je kunt je plek heel mooi op dat juiste Arbo-plaatje instellen, maar dan nog is afwisselen het beste. Blijf in beweging, ook als je aan het werk bent.”

“Wil je sterkere armen, dan is er nu niemand die je tegenhoudt om een paar push ups te doen.”

Toch ziet De Leeuw-Van Zaanen nog wel een aantal positieve punten in het thuiswerken. “We horen veel verhalen over een andere indeling van de dag. Daar waar men eerst tijd vrij moest maken vóór of ná het werk, kan een rondje hardlopen nu een welkome onderbreking van de dag zijn. Wat wij adviseren is om een persoonlijk doel aan het bewegen te koppelen. Wil je sterkere armen, dan is er nu niemand die je tegenhoudt om een paar push ups te doen. Daar kijken ze op kantoor toch wat meer van op.”